Hvorfor kulhydrater ikke er så farlige som du tror
Sundhed har været et meget omdiskuteret emne i medierne i løbet af de sidste par år, og man kan derfor nemt ende i en tilstand af komplet forvirring når man gang på gang får fortalt, at chiafrø og kål er kilden til et godt og sundt liv, og at vi for guds skyld skal holde os langt væk fra kulhydraterne. Sandheden er dog, at kulhydraterne er en vigtig del af vores kost, så om du gerne vil tabe lidt på sidebenene eller bare gerne vil vide mere om kulhydrater kan du læse med her.
Fører færre kulhydrater til vægttab?
Det er nok ikke nogen hemmelighed, at kulhydraterne ofte er omdrejningspunktet når vi skal på slankekur, og vi forbinder da også ofte kulhydraterne med både en overflod af kalorier og forhøjet kolesterol, som får mange til at bandlyse kulhydraterne helt eller delvist fra hjemmet, men er det nu også en god idé?
Nogle af de mest populære slankekure er baseret på et Low carb-princip, altså hvor kulhydrater skæres helt eller delvist fra kosten, men det kan rent faktisk gå hen og blive lettere problematisk, for kulhydraterne udgør en vigtig del af vores kost da kroppen omdanner kulhydraterne til glukose, som kroppen benytter som brændstof.
Tomme kalorier
Nu skal vi passe på med at skære alle kulhydrater over én kam, for der findes faktisk flere, og vidt forskellige typer, så selvom vi ofte forbinder kulhydrater med tomme kalorier og stivelse, og selvom vores første tanke ofte falder på hvidt brød og pasta når nogen nævner ordet, så dækker ordet kulhydrater ikke kun over søndag morgens rundstykker, men også plantefibre som faktisk er med til at stimulere vores fordøjelsessystem, og som desuden indeholder en masse gode vitaminer, som naturligvis er en vigtig del af en afbalanceret og sund kost.
Problemet med hvidt brød er, at det indeholder det som mange kalder ?tomme kalorier? hvilket betyder, at den mængde kalorier man indtager ikke stemmer overens med hvor længe man kan gå uden at føle sig sulten igen, så jo kortere mæthedsfornemmelse noget giver jo mere spiser man altså, og derved indtager man altså ofte for mange kalorier i forhold til ens fedtforbrænding.
I modsætning til eksempelvis det hvide brød, kan plantefibrene ikke ses som tomme kalorier da de giver os en større mæthedsfornemmelse ? en mæthedsfornemmelse der ikke bare er større, men også holder i en del længere tid.
Vil du tabe dig?
Måske er man ikke kun ude på at spise sundere, men trænger måske til at tabe et par kilo og her spiller plantefibrene en stor rolle, da de på grund af den langvarige mæthedsfornemmelse er en god kilde til energi, og er et godt eksempel på sund slankemad, som gør at man taber sig helt naturligt og på en sådan måde at kroppen stadigvæk kan følge med. Mange kan dog godt have svært ved at få inkluderet alle de essentielle dele af en sund kost i deres måltider når de går på slankekur, og det kan derfor være en fordel at lave en madplan, som indeholder kulhydrater nok, da dette er en nem og effektiv måde at få trimmet lidt fedt væk fra sidebenene.
Læs mere om Ganni