10 overraskende ting, du ikke vidste om metal

Hegn

jernroer

Metal er en hovedkomponent i mange af de apparater og produkter, vi bruger i vores hverdag. Faktisk er vi på mange måder omgivet af metaller hele tiden – de fleste elementer i det periodiske system er nemlig metaller. Derfor er det en god ide at vide, hvad metal er, hvilke egenskaber de har, og hvordan vi bruger og manipulerer disse materialer til hensigtsmæssige formål. Læs med her og få 10 sjove, interessante og brugbare facts om disse vigtige materialer:

 

  • Ordet metal kommer fra det græske ord ”metallon”, som betyder stenbrud eller at udgrave.
  • Det metal, der er mest af i hele universet, er jern, godt efterfulgt af magnesium.
  • Sammensætningen af Jorden er ikke fuldstændig kendt, men det metal, der er mest af i jordskorpen, er aluminium. Men det er mest sandsynligt, at Jordens kerne hovedsageligt består af jern.
  • Overordnet set er metaller skinnende, solide materialer, som leder varme og elektricitet særligt godt.
  • Omtrent 75 % af de kemiske grundstoffer er metaller. Af de 118 kendte grundstoffer er 91 metaller. Mange af de andre grundstoffer besidder nogle af de samme karakteristika som metaller og er derfor også kendt som halvmetaller.
  • Metaller danner positivt ladede ioner, som hedder kation, gennem tabet af elektroner. De reagerer med de fleste andre grundstoffer, men i særdeleshed ikke-metaller såsom oxygen og nitrogen.
  • De mest almindeligt brugte metaller er jern, aluminium, kobber, zink og bly. Metaller bruges til et hav af forskellige produkter og formål. Det, der gør metal, særligt værdifuldt og ekstremt brugbart, er blandt andet deres styrke, deres elektriske og termiske egenskaber, det faktum, at de let kan bøjes, at de er bredt tilgængelige, og at de kan virke ind i forskellige kemiske reaktioner og processer.
  • Selvom nye metaller bliver produceret, og nogle metaller har været svære at isolere i deres reneste form, så er der nogle metaller, vi har kendt til længere tid end andre. Dem, som menneskeheden har haft kendskab til i lang tid, er guld, kobber, sølv, kviksølv, bly, tin og jern.
  • De højeste og fritstående bygninger i verden er lavet af metal, hovedsageligt legeret stål. Disse bygninger inkluderer for eksempel skyskraberen i Dubai kaldet Burj Kalifa, fjernsynstårnet i Tokyo Skytree.
  • Det eneste metal, der er flydende ved normal stuetemperatur og normalt tryk, er kviksølv. Men andre metaller smelter meget tæt på stuetemperatur. For eksempel kan du smelte metallet gallium i din hånd.

 

Metal indgår i mange forskellige industrier verden over, og der er mange forskellige forarbejdnings- og bearbejdningsprocesser i arbejdet med metal. Lige fra smeltning, til støbning, lakering, galvanisering, udstansning og silketryk. Dertil kommer, at metaller kan legeres og kombineres til for eksempel stål, bronze og messing, som i høj grad indgår i mange husholdninger, for eksempel bare i form af bestik. Men det er langtfra kun i køkkenet, at metallet kommer til sin ret. Metal er et stærkt materiale, og uden det ville vi ikke have værktøjer, bygninger, broer, maskiner, jernbaner, biler, motorer, stålwirer, fjernsyn og et utal af andre teknologiske apparater.