3 gode råd til at få styr på din gæld

gaeld

Der kan være mange grunde til, hvorfor vi stifter gæld. Det kan være lige fra at lave et forbrugslån for ikke at gå glip af den næste bytur med vennerne, sige nej til at rejse med til Hawaii eller endelig få det nye køkken, som længe har været tiltrængt, til at din virksomhed er gået konkurs eller din skilsmisse har sat dig i en dårlig økonomisk situation, fordi i pludselig blev nødt til at sælge huset. Det kan virke uoverskueligt, hvordan du nogensinde skal blive gældfri igen. I stedet for at synke ned i varig selvmedlidenhed og endnu dybere gæld, er det nu, du skal handle. Du kan nemlig gøre noget og netop ved at handle, vil du allerede føle en lettelse. Selv de mindste skridt er et skridt på vej til din gældfrihed.

 

Skab overblik

Allerførst skal du have dannet dig et overblik over din gæld. Hvor mange penge skylder du væk og til hvem skylder du disse penge? Start med at finde alle de oplysninger du kan i forhold til, hvor du har stiftet gæld. Du skal måske til at finde uåbnede breve frem, som du tidligere har gemt væk for din dårlige samvittighed. Det kan virke skræmmende og uoverskueligt, men én ting er sikkert, og det er at din gæld ikke forsvinder blot ved at undlade at åbne brevene. Når du har fået indhentet alle de nødvendige oplysninger, er du klar til at lave en samlet opgørelse over din gæld. Denne opgørelse er et vigtigt redskab på vejen mod din gældfrihed.

 

Prioritering

Selvom det kunne være rart hurtigt at blive gældfri, så er det ofte noget som tager lang tid. I den tid det tager, er det vigtigt, at du har styr på dine prioriteringer i forhold til at få afbetalt din gæld. Prioriter altid boligudgifter som husleje, el, vand og varme først, da du ellers kan risikere ikke at have tag over hovedet, hvilket helt sikkert ikke vil gøre din situation nemmere. Derudover skal du have mad på bordet og være i stand til at komme på arbejde, så du ved, at der kommer penge på kontoen hver måned.  Når dine boligudgifter er betalt, kan du begynde at kigge på og prioritere din øvrige gæld. Som en tommelfingerregel er det hensigtsmæssigt at få afbetalt din gæld til det offentlige før private kreditorer, da Skat har det kort på hånden, at de kan inddrage penge fra din løn, inden den bliver udbetalt.

 

Lav et budget

Et budget kan hjælpe dig til at få overblik over din økonomi. Det kan tage tid at lave det, men din investering tidsmæssigt er givet godt ud. Det er altafgørende, at du får lavet et realistisk budget, hvor du får fordelt dine faste udgifter ligeligt over et år, og hvor der også er plads i økonomien til uforudsete udgifter og opsparing. Du kan eventuelt oprette en budgetkonto, så beløbet til de faste udgifter bliver trukket automatisk og ikke længere figurerer på din lønkonto. Du kan med fordel gemme dine boner og hver uge danne dig et overblik over, hvad du har brugt dine penge på. Dette kan give dig et indblik i hvad du rent faktisk bruger dine penge på og hjælpe dig til at finde steder, hvor du kan spare. Generelt er det en god idé at få kigget nøje på dit budget og tænke i nye baner for at få øje på, hvor du kan spare penge. Det kan være hårdt arbejde at stå med det hele selv. Hvis det bliver for stor en mundfuld for dig så giv ikke op. Alliér dig med venner, familie eller en gældsrådgiver, som kan give dig støtte og vejledning på din vej til at blive gældfri.