4 fordele ved drikkevandskølere

Sundhedsstyrelsen har erfaringer med, at drikkevandskølere kan få børn og voksne i daginstitutioner til at drikke mere vand – og det er som bekendt vigtigt at sikre sig at få nok vand i løbet af en hel dag! Men drikkevandskølere har også andre fordele i institutioner eller på arbejdspladser. Læs med her og få fire gode grunde til at overveje en drikkevandskøler i stedet for kildevandsflasker.

Undgå plasticflasker

Plasticflasker roder – og så er de i grunden i sig selv noget miljømæssigt rod. De skal først produceres, så skal de tappes, så skal de distribueres og siden konsumeres, bortskaffes og genbruges. På en større arbejdsplads bliver der hurtigt mange tomme flasker, der skal håndteres. Men allerede inden da er der en del arbejde, du skal gøre – du skal løbende tjekke, om der nu er nok vandflasker til ugens kommende kundemøder, du skal bestille vandflasker hjem, som skal opbevares på lager og siden fyldes op i køleskabet igen og igen. Det er en omstændelig proces i forhold til, at der er rent vand i hanen. Med en drikkevandskøler kan du bruge glas, som du blot kan vaske op igen og igen, og undgå flasker, der spilder pladsen – både uden for og inden i køleskabet. Med en drikkevandskøler behøver du ikke løbende bestille hos en kildevandsleverandør – din leverandør står der allerede. Desuden har de fleste drikkevandskølere et lavt standby-strømforbrug. De fleste køler kun, når vandet tappes, og står derfor i store perioder uden at bruge nogen strøm overhovedet – alt i alt en bæredygtig, grøn løsning i forhold til plasticflasker.

Pris

Vand på flasker er langt dyrere end det vand, du tapper gennem en drikkevandskøler, der bruger vandhanen. For en liter kildevand ville du i gennemsnit skulle betale 15 kr., mens postevand står til ca. 6. øre per liter. Når kildevand er dyrere end postevand, hænger det sammen med, at der er en hel proces i at pumpe vandet op, derefter emballere det i plasticflasker, som også udgør en del af den pris, du betaler, og til sidst skal vandflaskerne transporteres fra produktionerne til din arbejdsplads. Nogle vandflasker transporteres blot inden for Danmark, mens andre transporteres fra udlandet. Disse lastbilkilometer lægger til i vandflaskens miljøaftryk – og pris.

Mindre vandspild

Ét er at plasticflaskerne skaber nogle problemer, både lokalt på arbejdspladsen og for miljøet. Men det er heller ikke altid indholdet passer perfekt til behovet. Kildevandsflasker kommer typisk i halvliters flasker, og det er nogle gange lidt i overkanten – eller underkanten – af, hvad en person har lyst til at drikke. Så enten smider vedkommende vandet ud (og tager en ny kølig flaske senere, når nu den nuværende er blevet for lunken) eller også må vedkommende tage to flasker, hvis en halv liter ikke er nok. Det er en unødigt stor mængde plastic, der kun bruges af én person.

Færre bakterier

Det er blevet bevist om og om igen, at der er et større bakterieindhold i flaskevand end i postevand. Det er dog ikke en mængde, mennesker som sådan bliver syge af. Det vand, der bliver tappet på flasker, indeholder ved tapning ikke nødvendigvis flere bakterier end almindeligt postevand, men det er opbevaringen i flasken – det at vandet står stille – der danner bakterier. De fleste drikkevandskølere er designet til at imødekomme bakteriedannelse – fx ved ikke at have nogen filtre eller tanke, som vandet kan ’stå stille’ i. Desuden er vandkvaliteten i Danmark så god, at det næsten ville være en skam ikke at bruge det!