4 ting du skal være opmærksom på når du køber hus

Hus

Der er nogle udgifter her i livet, som er mange gange større end dem, vi foretager til hverdag. Det er udgifter, som man enten kommer til at sætte pris på resten eller kommer til at fortryde resten af sit liv, så man bør virkelig tænke sig om, før man træffer en beslutning. Det gælder blandt andet bryllup, som selvfølgelig ikke behøver at være dyrt, men alligevel typisk er det. Et andet eksempel er at købe et hus, hvilket er et andet højdepunkt i mange danskeres liv – og den største udgift. Det er dog nærmere en investering, men det betyder ikke, at man ikke behøver at være lige så påpasselig med at undersøge alle de små detaljer, før man finder checkhæftet eller netbanken frem. For at gøre det en smule nemmere for dig har vi fundet fire ting, du især bør være opmærksom på, før du køber et hus.

Den første detalje er, om huset er godt bygget. Det handler især om, om det kan holde de næste 50 til 100 år – og helst en del mere end det. Det kan være godt at få en professionel til at se huset an, da der nemt kan være ting man overser, hvis man ikke har den rigtige viden og erfaring. Det kan desuden være at sælgeren forsøger at skjule nogle små fejl og mangler, så du bør også være opmærksom på det.

Noget andet du bør se nærmere efter er, om huset er blevet behandlet godt. Selv det bedste hus kan få vandskade og svamp, hvis det ikke bliver passet godt på eller i nogle tilfælde blot på grund af dårligt held. Det er igen en god ide at få en, der har styr på den slags, til at se på det. Et familiemedlem, ven eller en professionel fra telefonbogen – det gør ikke den store forskel.

Har huset alt, hvad du leder efter? Det kan godt ske det føles rigtigt og at du straks føler dig hjemme, men hvis du senere finder ud af, at du egentlig gerne vil have en have eller terrasse, så er det jo ikke noget, du bare kan tilføje. Mindre detaljer såsom om der er et havehegn eller buske er knap så vigtige, da det er forholdsvis nemt og billigt at ændre dem senere.

Undersøg nabolaget. Hvis dine naboer larmer eller smider skrald på din græsplæne, så er det nogle gange muligt at gøre noget ved det, selv hvis det kræver at man ringer efter politiet en gang eller to, men det er nu en gang rarere at have naboer, man kan lide, så man både slipper for besværet og kan nyde godt af deres selskab. Du kan for eksempel se dig omkring eller spørge nogle af naboerne om, hvordan området er helt generelt.