Når man tænker over det så er søvn en enormt stor og essentiel del af vores liv. Rigtigt mange danskere har søvnproblemer. Hvis du er en af dem, så kan denne guide måske hjælpe dig. Vi kan alle mærke, hvordan det påvirker vores krop, humør og hverdag, hvis vi ikke for sovet ordentligt. Hvis man bruger 8 timer på at sove hver nat i 80 år, så svarer det til over 200.000 timers søvn. Det er meget, og derfor værd at bruge tid på at optimere sin søvnmængde og -kvalitet. Her har vi samlet 4 tips, der vil hjælpe dig på vej:
1. Brug en dagbog før du skal sove:
Rigtig mange folk, der lider af søvnløshed, lider også af stress. Det kan være over arbejdet, skole eller hvad nu, men ofte er problemet, at de ikke kan lægge tankerne fra sig og dermed ikke kan sove. En god måde at slippe af med disse tanker, kan være, at man gør følgende: Sætter sig ned et roligt sted for sig selv, inden man skal sove, lader tankerne summe 1 minut, bruger 5-10 minutter på at skrive de største bekymringer ned og aftale med sig selv, at de bliver på papiret. Denne teknik virker rigtigt godt for nogle, mens det ikke rigtigt virker for andre, så prøv dig frem.
2. Opgrader dit soveværelse
Meget af det, der forårsager problemer med at sove kan ledes tilbage til det rum, du sover i. Det er enormt vigtigt, at dette rum er lavet til at sove i. Men når det gælder et godt soverum, skal man tænke på de 3 L?er: Lyd, Lys og Luft. Lyd: Der skal være stille, helst helt stille i et soveværelse. Det har en større indflydelse på ens søvn, end de fleste er klar over, hvis man f.eks. kan høre naboernes samtale på terrassen. Derfor er det vigtigt at gøre rummet så lydtæt som muligt. Lys: Kroppen reagerer naturligt på lys, og selv bittesmå mængder lys kan forstyrre din søvn. Så få også dit rum gjort lystæt. Og sidst men ikke mindst, skal der være et godt indeklima. Luften skal være kølig og let. Disse tre aspekter er et must, hvis du vil afhjælpe dårlig søvn.
3. Forbered dig på, at du skal sove i timerne op til.
Mange planlægger ikke ordentligt timerne op til de skal sove, for de er slet ikke klar over, hvor stor indflydelse disse timer har på søvnen. En ting er af starte med det man spiser. At spise et stort måltid kort før sengetid er en dårlig ide. Man skal spise let og ikke for sukker- eller koffeinfyldt mad. Herudover skal du ikke sidde med computer eller mobil og helst prøve ikke at være for aktiv. Det lyder som en ordentlig mundfuld, men det handler om at ændre langsomt og prøve sig frem.
4. Prøv diverse teknikker
Udover de basale ting, som skal være på plads for en god nats søvn, er der et hav af muligheder, som man kan prøve for at sove bedre. Det kan give god mening at prøve lidt forskellige ting og finde noget, der passer til en. Heriblandt kan følgende bl.a. nævnes: mindfulness ? der findes et hav af mindfulness-øvelser, som kan hjælpe på stress, søvnbesvær mm., hypnose ? rigtigt mange finder god hjælp i hypnose. Hypnose kan virke imponerende godt, næsten skræmmende godt, meditation og mange flere. Hvad der passer en, kan være meget individuelt, så det kan, som nævnt før, være en god ide at prøve flere forskellige ting og se, hvad der virker.
Hvis du har meget slemme problemer bør, du dog altid snakke med din læge eller en psykolog, især hvis du tager søvnpiller.