Børn Skal Kunne Lege i Vind og Vejr

Det er rigtigt sundt for børn at lege, da det er en aktiv måde at bearbejde alle de indtryk som barnet får på. Tænk over det: når små børn leger ”far, mor og børn”, så påtager de sig nogle roller som de ser omkring sig. De sætter sig i ”faderens” eller ”moderens” sted, og udlever altså deres egen forståelse af, hvad det vil sige. Frarøver man børnene leg, så tager man muligheden for at bearbejde indtrykkene fra dem, og deres udvikling vil lide hårdt under det. Men de fleste forældre kunne selvfølgeligt ikke drømme om, at afholde deres børn fra at lege. Det er trods alt fantastisk glædeligt at se dem have det sjovt, og lade sig underholde af den vilde fantasi, som de elskede små har.

Men nogle af os kan godt lære, at lade dem lege endnu mere. Vi kan nemlig nogle gange godt komme til at stå i vejen for leg, selvom det ikke direkte er vores mening. Det er typisk i situationer, hvor vi tværtimod har de bedste intentioner. Som for eksempel når det regner. Hvor mange har ikke oplevet at ens barn stirrer fascineret ud af vinduet, mens regnen søler ned, og spørger om de ikke nok må komme udenfor at lege? I deres øjne er det jo som om der er et helt nyt univers derude: hvordan mon det føles, at rende rundt i en våd verden? Hvilke nye lege og fantasi-historier vil der kunne komme ud af, at boltre sig i en helt ny og spændende kontekst?

Men vi vil jo gerne beskytte vores børn imod regnen. Vi finder det ikke selv behageligt at blive gennemblødte, og vi projicerer ligesom dette ubehag over på vores børn. Vi forestiller os, at de også vil finde det ubehageligt. Men det er altså ikke nødvendigvis tilfældet. Husk på, at vores ubehag ofte har et praktisk udgangspunkt: det at blive våd er primært irriterende, fordi vi risikerer at fryse, og at vi er nødt til at skifte tøj før vi kan ordne nogle af hverdagens gerninger. Men med et fornuftigt sæt regntøj til børn, så har dit barn ingen af de problemer. De kan lege i timevis uden at blive kolde eller gennemblødte: de render jo rundt og er vildt fysisk aktive. Og de har ikke en masse kedelige pligter og opgaver der skal løses, som eventuelt vådt tøj kommer til at stå i vejen for. Et barns primære opgave er at lege: og det kan noget så simpelt, som et stykke regntøj, sørge for at de kan gøre, uanset vind eller vejr.

Så lad endeligt børnene lege i vind og vejr. De elsker det, og har godt af at komme i kontakt med elementerne, og udforske dem på legende vis.