Danskerne Har Fået Øjnene Op For Kunst og Godt Håndværk

Latte art

Det seneste årti, har Danmark været i hvad nogen kalder en ”IKEA”-periode. Det dækker over, at danskerne i mindre og mindre grad er gået op i hvordan deres møbler ser ud, eller hvad de kommunikerer. Alle har haft en pragmatisk og simpel tilgang til møblerne: de skulle være billige, stabile nok til at kunne bruges til hverdag, og så skal de helst være så neutrale som muligt. Ifølge John Hyttel, er der god sandsynlighed, at det hænger sammen med den del af den danske kultur, der ofte bliver kaldt for ”Janteloven” – at man ikke skal tro, at man er noget særligt.

Men hvorfor skulle man være høj på strå, og tro man er noget særligt, bare fordi man går lidt op i sine møbler? Der er ingen der har sagt, at det rent faktisk skal give mening. Det vi kan se er, at samfundet er gået hen og blevet mere og mere neutralt, og at det er blevet farligt at skille sig ud. Hvis du har et rødt garderobeskab, eller en lækker Hay designerstol, så vil folk stille spørgsmål. Det er en underlig kritik af, at du prøver at hæve dig over andre, ved at købe noget der er anderledes eller dyrt. Selvom danskerne er købestærke, så må man endelig ikke bruge de penge – for så kan andre jo se det!

De seneste to år, er det heldigvis begyndt at vende. Måske er det den amerikanske indflydelse, og måske er det bare os selv, der har indset, hvor fjollet det er. Det er blevet acceptabelt at have store mål, og arbejde sig hen imod dem. Det er okay at være stolt af de ting, man har opnået – så længe man ikke blærer sig. Det er også blevet okay, at bruge sine penge på de ting, man nu engang har lyst til. Vi danskere er kendte for vores ”hygge”, og den misfortolkede jantelov har i høj grad lagt en dæmper på de muligheder vi har, for at indrette et rum til virkelig at være hyggeligt. Takket være de nye tendenser, kan det dog nu lade sig gøre: lækre designer-sofaer, lamper i unikke designs og meget andet, gør det muligt at bygge sin helt unikke hygge-krog.

Der er selvfølelig stadig folk, der vil kigge skævt til det. Det har været en langsom udvikling, og der er stadig folk, der vil dømme dig for at have noget, der skiller sig ud. Men heldigvis, er vi danskere også blevet mere bevidste om, at vi er herre over vores eget liv. Hvis nogen dømmer dig ud fra de ting du ejer, er det jo dem der er overfladiske og materialistiske, og ikke dig.

Så vær ikke bange for at købe det flotte maleri du har set, eller bruge flere penge på en sofa du rent faktisk kan lide, end det koster af få en kedelig én i IKEA.