Hvis du har unge mennekser i huset, så har du nok gået og undret dig over, hvorfor deres ansigter konstant er klistret til skærmen. Næsen er begravet i deres smartphone nærmest 24/7, og det eneste der kan fjerne deres opmærksomhed fra den lille skærm er, hvis en større skærm kræver deres opmærksomhed. Måske finder de deres laptop frem, og bladrer rundt på de sociale medier. Eller også er det fjernsynet der lokker med TV serier.
Men det er lidt sjovt med TV serier, er det ikke? For det der typisk fanger de unges interesse er alt det nye. Den seneste app der er blevet tilgængelig på deres smartphone. Det seneste sociale medie, der gør det muligt for dem at tale med alle deres ?venner? uden at behøve bevæge sig udenfor døren. Det er alt det nye og spændende. De er en slags digitale surfere, der konstant arbejder på at holde sig på toppen af bølgen.
Men TV serier er ikke rigtigt en ny opfindelse. Og hvis vi kigger på hvilke TV serier de danske unge ser mest, så er det endda gamle TV serier. Vidste du eksempelvis, at den mest populære TV serie blandt alle de unge danskere, er TV serien ?Venner?? Ja, samme serie som du sikkert så da du var yngre. Den TV serie formår at fange og holde de unges opmærksomhed på en måde, som al den nyeste teknologi åbenbart ikke kan konkurrere med. Hvordan kan det være?
Det skyldes faktisk ganske enkelt, at den magiske formular for at fange de unges opmærksomhed er blevet opdaget for længe siden. TV serien ?Venner? formåede at trykke på alle de rigtige knapper. Man bliver opslugt i et univers, der føles nogenlunde realistisk. Alle personerne virker som nogen, man kunne være venner med i virkeligheden. Faktisk føler man, at det hele er virkeligt, og at man er en del af gruppen. Spørg enhver der har set Venner, og du vil finde ud af, at alle identificerer sig med én eller flere karakterer i serien. De fleste unge har en vennegruppe, hvor de ikke bare vil kunne sige hvem fra Venner de selv minder mest om, men også hver enkelt anden person i gruppen.
Jeg testede selv ovenstående hypotese på en Efterskole. Som vi nok alle ved, er efterskoler fyldt med unge mennesker fra hele landet. Jeg stod i den heldige situation, at jeg kunne dele et spørgeskema ud, til alle de unge mennesker der enten lige var startet på efterskolen, eller havde gået der i et år allerede. Jeg bad dem vurdere hvor meget de elskede TV serier, hvilken der var deres favorit, og om der var nogen fra en TV serie de selv identificerede sig med. Til sidst bad jeg dem beskrive deres venne-gruppe ved at bruge karakterer fra diverse TV serier.
Det viste sig at være en nem øvelse for stort set alle der deltog. TV serier har altså formået at kopiere vores omgivelser i en sådan grad, at vi nu er begyndt at klassificere virkeligheden efter de fiktive universer. Det er denne sammensmeltning i mellem virkelighed og fantasi der gør TV serier så magiske for unge mennesker.