Forskellige Indstillinger til Madlavning

Vi mennesker er jo så evigt forskellige. Hvis der er 7 milliarder mennesker på jorden lige nu, og vi ved at ikke 2 er ens, så er det allerede et overvældende antal vidt forskellige personligheder. Hvis vi så lige regner hele menneskehedens historie ind, så har vi pludseligt mange milliarder fuldstændigt unikke mennesker igennem tiden. Nogle finder det overvældende og skræmmende. Med så mange forskellige mennesker derude, er man så ikke bare en dråbe i vandet? Er man overhovedet noget særligt? Andre finder det egentligt betryggende. Forestil dig hvor meget mindre pres der er på dig, når du blot er ét menneske ud af flere milliarder? Der er noget befriende over ikke at være noget ”særligt”: nu kan du bare leve dit liv som du har lyst til.

På nogle områder er vi selvfølgeligt meget ens. De fleste har to ben og to arme, og vi har så meget til fælles, at vi kan kommunikere med folk vi ikke engang deler et sprog med. Så der er ligheder og forskelle. Jeg kan godt lide at holde øje med forskellene, fordi jeg finder det fascinerende hvor forskellige vi mennesker kan være.

Et af de områder jeg altid kigger efter, er folks indstilling til madlavning. Her kan man nemlig dels dele folk op i nogle generelle kategorier, men samtidig få et indblik i en unik og personlig tilgang. Lad os tage min nabo Lars som eksempel. Lars han har den tilgang til madlavning, at det er et arbejde man er nødt til at udføre, fordi man skal have noget mad. Han nyder ikke madlavnings processen, og ser det bare som noget man er nødt til at gøre. Selv det at spise maden, er bare en irriterende ting man ikke kan klare sig uden. Han går ikke op i hvordan maden smager heller: han laver typisk bare noget der er nemt og hurtigt, og smager sådan lidt af ingenting. Det er bare næring til kroppen.

John derimod elsker at være i køkkenet. Han går ligeså meget op i detaljerne omkring madlavningen, som han gør i sin påklædning. John er typen der næsten altid er iklædt et jakkesæt og nøje udvalgte manchetknapper. I køkkenet har han alle de mest præcise måleinstrumenter jeg nogensinde har set i et privat hjem, og han bruger flere timer på at vælge de bedste råvarer henne i supermarkedet. Han elsker dog hvert et sekund han bruger på indkøb, tilberedning og indtag af sin mad. For ham er det hele én stor oplevelse, der involverer alle sanserne og hans egen kreativitet og eventyrlyst. På en måde misunder jeg ham: tænk hvis man kunne nyde madlavning fuldt ud hele dagen, i stedet for at spilde sine timer foran fjernsynet?

Det var bare to personer, men som du kan se, er de vidt forskellige. Tænk på din egen indstilling til madlavning: er det ikke en helt tredje beskrivelse? Alle har deres eget syn på tingene, og det er interessant at få øjnene op for det.