Gode råd til din mini-tiger

Du har fået dig en sød lille kat derhjemme og vil gerne tage dig rigtigt godt af den. Det vil vi rigtigt gerne hjælpe dig med, og vi har derfor samlet nogle gode råd til dig som katte-ejer. Det er ligegyldigt om du har haft katte i mange år, eller lige har fået dig din første. Der er altid noget at lære når det kommer til at tage sig godt af sit kæledyr, og da der er et enormt ansvar involveret sætter vi pris på, at du laver din research frem for blot at “prøve dig frem”. Du bør ikke få dig en kat udelukkende fordi du synes den er sød og nuttet, for der ligger meget mere i en kats personlighed end det. Det er kattens personlighed der gør den så speciel, og hvorfor mange foretrækker den over hunden. En hund vil altid være glad for at se dig, hvor en kat er mere uforudsigelig – den har sine egne idéer om dig, og det kan både være skræmmende og ekstremt fascinerende. Når du vælger at få en kat, så tager du et ansvar for den. Det er som at adoptere nogen ind i din familie – den fortjener at blive behandlet med respekt, og du har et ansvar for at den har det godt. Du må leve med dens gode og dårlige sider, og må indse at der er grænser for hvad du kan træne den til. Husk på at den er et dyr og ikke et menneskebarn – den har sine instinkter, og dem kan du ikke komme til livs. Det ville da også være synd, da du i så fald ikke længere ville have en kat. Lad katten være en kat, og find nydelse i at opleve et af naturens mirakler helt tæt på.

Råd #1: Husk det er et vilddyr

Når vi forsøger at finde ud af hvorfor andre handler som de gør, er det vigtigt at vi kender deres baggrund. Den store bølle der gør livet surt for dine børn henne i skolen, handler på den måde han gør af en grund. Hvis du forstår hans baggrund, bliver det lettere at acceptere og derefter ændre hans opførsel. Det samme gør sig gældende med kæledyr. Kattens baggrund strækker sig mange generationer tilbage – de er stadig “vilde dyr” inde i deres egne hoveder. De er “mini tigre”, og deres handlinger udspringer der af. Det nytter derfor ikke at blive sur, når katten stolt trækker en død mus ind i køkkenet; den har gjort hvad katte har gjort i tusindvis af år, og hvis du ikke kan acceptere det burde du ikke have fået en kat.

Råd #2: Leg som Løsning

Når du har accepteret at du har et vilddyr fanget i en sød lille katte-krop, kan du begynde at arbejde med det i stedet for imod det. Leg med din kat på måder, der aktiverer dens instinkter. Find en snor den kan bide i, og træk så i den anden ende – giv den konkurrence, og lad den kæmpe for sit “bytte”. Ved at lade katten udleve sit indre vilddyr under kontrollerede forhold får du opbygget et stærkt forhold til den, og mindsker samtidig risikoen for at det sker ellers. Hvis den allerede har været på “jagt” i en leg med dig, har den ikke samme behov for at jage mus eller fugle, og du slipper for en blodig overraskelse på stuegulvet.