Vi har alle før eller siden haft en ufattelig dårlig søvn og haft svært ved at sove, og det undrer os om, hvorfor? Især når det sker hyppigt ? og når man skal tideligt op næste dag. Der er dog klare årsager til dette, som vi sagtens kan ændre på.
At fortsætte din dag med søvnløshed er dårligt for kroppen. Kroppen har nemlig brug for energi og hvile, så den kan udføre vores daglige aktiviteter. Du oplever nok, kroppens tegn på mangel på søvn: Hovedpine, ondt i øjnene, røde øjne, koncentrationsbesvær, gab, sløvhed og lignende. Oftest vælger man selv om, man vil gå tidligt i seng ? og derfor nemt kan forebygge dette. Men mange har faktisk også søvnproblemer, som kan gå og blive et problem. Det siges faktisk at hver 10. Dansker føler sig generat af søvnproblemer, og det har både sundhedsmæssige og samfundsøkonomiske konsekvenser. Søvnproblemer er faktisk forbundet med en øget risiko for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
Hjælp til at sove
Rigtig mange overkommer søvnproblemer ved hjælp. Først og fremmest kan du finde ud af, hvorfor du oftest får en dårlig søvn. Finder du en specifik årsag, kan du få hjælp fra familiemedlemmer, nære og venner til at løse dette problem. En psykolog er også altid behjælpelig og har hjulpet mange med søvnproblemer. Nogle finder også en hypnose behjælpelig og andre har en helt anden metode.
Søvnløshed og hvad du indtager før du går i seng spiller også en stor rolle. Indtager du koffein, sukker, junkfood eller lignende har du en øget chance for at have søvnbesvær, da kroppen arbejder på at optage næringen. Sukkeret går desuden også ind til blodet, hvormed vores blodsukkerindhold forøges og vi bliver derfor mere aktive og vågne.
Dårlig søvn og miljøet
Det er vigtigt, at du sover på en madras, som er behagelig og passer til din vægt. Rigtig mange ender blot med at købe en madras uden at overveje, hvilken der passer bedst til din krop. Desuden er det også vigtigt at tage stilling til pudekvaliteten og din sovestilling.
Sover du på maven, findes der en specifik pude, så du ikke døjer med nakkesmerter og dårlig søvn. Sover du på siden, findes der ?igen – også en specifik pude, der løfter hovedet, så rygsøjlen er i en ordentlig stilling.
Det er desuden også vigtigt, at du lufter værelset ud mindst en gang om dagen. Hjernen har nemlig brug for ilt og frisk luft hver evig eneste dag.
Omgivelser
Det er vigtigt at du undgår at blive generet af dine omgivelser inden du går I seng. Derfor er det vigtigt, at du undgår støj. Bor du i byen, kan du overveje to eller tre glas ved vinduet for at isolere larmen. Ellers kan du altid investere I nogle ørepropper.
Det er også vigtigt at indstille temperaturen. Det siges at man skal have 18-19 grader i soveværelset, og så kan man pakke sig ind med et lille tæppe, hvis man synes, det er for koldt.
Du skal desuden også huske at slukke skærmen eller skru ned for lystyrken.
Du skal lade være med at sidde i for skarpt blåt lys i den sidste time, før du skal sove. Nogle devices kan indstilles til at skrue ned for det blå lys.