Jeg Var For Fokuseret på Skandaler

En af de ting, jeg sætter mest pris på ved det at være i live er, at jeg konstant kan lære noget nyt. Hvor ville livet dog være kedeligt og trist, hvis man ikke af og til stødte på noget nyt information, der fik én til at skifte holdning eller syn på nogle ting. En af de store ting jeg for nyligt har lært er, at jeg igennem mit liv har været alt for fokuseret på skandaler.

Jeg var nærmest helt afhængig af skandaler. Det første jeg gjorde, når jeg stod op om morgenen var, at gribe min telefon for at se om der var kommet nogle notifikationer. Jeg var ikke helt bevidst om, hvad jeg var på udkig efter i disse tidlige morgen-timer – det var bare en refleks. Men når jeg tænker tilbage på, hvad der gav mig mest energi om morgenen, så var det når der var en notifikation om en skandale. En eller anden form for drama, der havde – eller ville få – store konsekvenser. Det kunne være en veninde der skrev til mig på Messenger med det sidste nye sladder. Eller en notifikation fra en af mine mange nyheds applikationer, der fortalte om den seneste skandale i kongehuset eller ved de kendte. Det var det jeg håbede på hver morgen, når jeg greb min telefon: en ny skandale til at sætte gang i systemet.

Men hvorfor var jeg så fokuseret på skandaler? Lad os starte med at zoome lidt ud. Jeg tror nemlig langt fra jeg er den eneste der er fokuseret på skandaler. Der er en grund til, at aviserne og de andre nyhedsmedier ynder at skrive om skandaler: det er nemlig noget, der tiltrækker læsere! Når man ser en overskrift der lugter af skandale, så kan man ikke lade være med, at læse artiklen. Det er nu engang bare sådan vi er indrettet. Det er helt naturligt for os, at være på vagt og følge med.

Det ville selvfølgeligt være sundere for os, at læse positive og brugbare nyheder. En artikel omkring hvordan eksport af bil fungerer nu til dags ville eksempelvis være både lærerig og interessant. Den rationelle side af os ved godt, at dramaet ikke er vores opmærksomhed værd, og at vi i stedet burde læse om biler og andre ting, der interesserer os. Men følelsesmæssigt er det skandalerne der vinder.

Tænk på det fra naturens og evolutionens side. Da vi levede i små stammesamfund, så var skandaler utroligt vigtige at følge med i. Disse samfund var nemlig så små, at enhver skandale med al sandsynlighed ville have indflydelse på dit liv. Så vores hjerner er igennem tiden blevet udformet på en sådan måde, at de tiltrækkes af skandaler og er sultne efter detaljerne. Det var ren overlevelse en gang – nu er det bare dum underholdning.

Derfor har jeg valgt at stoppe mig selv fra, at følge med i alle disse skandaler. Verden er stor i dag, og de skandaler man læser om i avisen har ikke rigtigt nogen indflydelse på ens eget liv. Det er rent tidsspilde, og det er ikke noget der skaber gode følelser i ens liv. Så nu fokuserer jeg i stedet på, at være tilstede i mit eget liv.