Sådan matcher man vin og mad

Vin

Vin

Der hører to ting til ethvert godt måltid: vin og mad. Mange mener endda, at det sidstnævnte ikke er nødvendigt, på trods af at forskere gang på gang har påvist, at det er en nødvendig del af en sund diæt. Et måltid er dog ikke automatisk godt bare fordi det indebærer både vin og mad; det er den rette kombination, der gør udfaldet. Nu undrer du dig måske over, hvordan noget, der involverer vin kan kaldes et dårligt måltid, men der er nu engang dårlige kombinationer.

Har du nogensinde spist en spegepølsemad med vin? Nej, men det har jeg, og det er ikke så slemt som det lyder. Når det så er sagt, vil jeg ikke foreslå nogen at kombinere leverpostej og vin, uanset om det så er rødvin, hvidvin, eller den højeste Kvalitets portvin – og det kommer fra en livslang fan af både vin og leverpostej. Så mad og vin hører altså ikke altid sammen, og der er en grund til at portvin kaldes en dessertvin og at leverpostej aldrig hører til i en dessert.

De bedste ting du kan spise til et godt glas portvin er kager, for eksempel kagemand og bryllupskage, hindbærsnitter og romkugler. Som nummer to på listen har vi frugt, især æbler, pærer, appelsiner, og mandariner, men også tropiske frugter såsom bananer og guavabær. Og lad os nu ikke glemme småkager og et ostebord og sikkert et hav af andre ting, man kan bruge som undskyldning til at finde en flaske portvin frem.

Hvis vi ser på portvins lillebror, også kendt som rødvin, så er de retter, der resulterer i den bedste kombination, knap så interessante. Det er nu også svært at være lillebror, men der er heldigvis også nogle fordele. Den største fordel gemmer jeg til sidst, så lad os starte med en lidt mindre, men også meget vigtig fordel, nemlig en stor, saftig, rød-eller-ej oksebøf. Engelsk bøf, dansk bøf, svinebøf og alle andre slags bøf kan også kombineres med rødvin for at få den bedst mulige oplevelse. Kartofler, men ikke sødkartofler, samt pasta og fedtrige sovse. Hvidløg, løg, chili, paprika, karry og kardemomme er nogle af de krydderier og smagsforstærkende sundhedsfremmende ingredienser, man med sikkerhed ved fungerer godt sammen med rødvin.

Til sidst har vi hvidvin, som passer til kylling og andre fjerkræ, ris og de fleste rodfrugter, heribland sødkartofler og taro. Det er bedst at bruge fedtfattige sovse og undgå de fleste stærke krydderier, heribland chili og paprika, men brug endelig karry, ingefær og løg. Risengrød og risalamande kan spises med enten portvin eller hvidvin – eller måske endda begge dele.

Hvis du stadig ikke er overbevist om at vin er det bedste man kan drikke til langt det meste mad, så ved jeg ikke, hvad jeg kan gøre for at redde dig. Jeg håber du vil tage mine ord til hjerte og nyde et glas vin til aftensmaden en gang eller syv den her uge.