Sådan Overkommer du Højdeskræk i Karrieren

Op imod halvdelen af de professionelle mennesker, der kommer til mig i forbindelse med rådgivning i deres karriere, lider af en form for ”højdeskræk”. De har lagt en masse kræfter i at nå op til det trin på karrierestigen de nu engang besidder, men nu er de bange for at bevæge sig længere opad. Grunden til jeg har kaldt det for karriere-højdeskræk er ikke blot, at det passer pænt ind med metaforen om en karriere-stige, men også fordi de symptomer folk beskriver minder meget om reel højdeskræk. Mine klienter fortæller at de begynder at føle sig svimle, og har en irrationel men meget reel angst for at falde ned. De frygter at de laver et fejltrin og mister alt det, de har bygget op de seneste år, og at deres liv på et eller andet plan vil være slut.

Så lad os starte med at snakke om, hvorfor folk får denne følelse. Der er noget indenfor psykologien der kaldes for ”impostor syndtrome”. Det er et meget udbredt mønster, der primært ses hos veluddannede professionelle. I bund og grund handler det om, at rigtigt mange af disse mennesker føler, at de ikke rigtigt hører til i den position de har fået. De føler at de enten bevidst eller ubevidst er kommet til at oversælge deres evner, og nu sidder i en position, som de ikke kan håndtere. Det interessante er, at man har foretaget spørgeskema-undersøgelser i en lang række virksomheder, og fundet ud af, at denne følelse er utroligt udbredt. Det er altså bare en form for illusion som er meget udbredt: disse mennesker er ikke mindre egnede til deres position end deres kolleger er, og mange af deres kolleger sidder selv med samme følelse.

Hvis vi ikke føler, at vi har evnerne til at magte den position vi har fået, så er det klart vi begynder at føle os angste. Når først angst bliver en del af hverdagen, så farver det vores tankegang på alle andre områder. Det starter altså med en enkelt irrationel tanke om, at vi ikke er gode nok til vores job, og spreder sig så til flere og flere irrationelle tanker, alt sammen på grund af frygt. Pludseligt virker vores stærke fundament, baseret på stabile ting som gode karakterer og vandtætte anbefalinger fra tidligere chefer, som noget ustabilt vi ikke kan stole på. Det begynder ikke bare at virke muligt at vi kan falde helt til bunds, og miste alt hvad vi har arbejdet for – det ser nærmest ud som om det er uundgåeligt!

Tricket til at overkomme denne højdeskræk i karrieren er at tage hånd om problemet i én dimension af gangen. Først og fremmest, så er frygt en følelse der manifesterer syg fysisk. Ofte vil vi ryste og føle os kolde og rastløse. Tag derfor en god varm vinterjakke på, og rejs dig op. Gå gerne lidt rundt for at komme af med den opbyggede energi. Den næste dimension er et væld af tanker, der hopper fra det ene problem til det andet. Dette stopper du ved at skrive alting ned. Enhver tanke, uanset hvor tosset eller ligegyldig, skal ned på et stykke papir. Din hjerne tør først give slip på disse tanker, når den ved, at de er til at finde igen. Og den sidste dimension er problemløsning: kig på din liste over tanker, og identificer de primære problemer der generer dig. Løs dem så ét ad gangen.