Sådan Træner du De Forsigtige Instinkter til Brugthandel

Vi er alle sammen født med en række instinkter, der har til formål at beskytte os mod alle de ting, der kan ske at skade os ude i den store verden. Vores underbevidsthed er konstant på udkig efter ting der bevæger sig som et vildt dyr ville gøre, og undersøger om vi hører nogle lyde der indikerer at der er et rovdyr i nærheden. Lige præcis disse instinkter er knaps så nødvendige i dag, hvor risikoen for at løbe på en sulten tiger på vej til eller fra arbejde er umådelig lille. Men andre instinkter bruger vi mere end nogensinde: nemlig vores sociale instinkter.

Når vi taler med andre mennesker, foregår der en konstant vurdering i baggrunden af vores tankegang. De fleste er slet ikke opmærksomme på at det foregår. Men det er denne proces, der giver os mavefornemmelser når vi interagerer med andre. Du har sikkert oplevet at tale med nogen, og følt at de var ubehageligt at være i nærheden af. Du følte en trang til at afslutte samtalen hurtigst muligt, så du kunne komme væk. Nogle gange kan man pege på noget specifikt den person sagde, som lå til grundlag for bedømmelsen, men ofte er det ikke tilfældet. Ethvert ord de har sagt kan have været fint nok og på ingen måde fjendsk eller skræmmende, men måden de sagde det på, eller de signaler de sendte med kropssproget eller øjnene, kan have signaleret ting som vi opfattede som ubehagelige og potentiel risikofyldte.

Det er rigtigt godt at vi har disse forsigtige instinkter, også selvom de nogle gange kan overreagere. Når det kommer til at handle brugt, så er det utroligt vigtigt at du ikke alene forstår at lytte til og benytte disse instinkter, men også at du kan træne dem op så de kan hjælpe dig med din brugthandel på bedst mulig vis. Det er det samme om du køber brugte biler eller brugte bøger: du taler med en sælger, som ved mere om tilstanden af produktet end du gør, og med hvem du skal komme frem til en fornuftig pris.

Den bedste måde at træne sine instinkter på er, at komme ud at handle brugt så ofte som muligt. Du kan selvfølgelig ikke købe en brugt bil hver anden uge, men det kan sagtens lade sig gøre med mindre ting. Tag ud til genbrugsbutikker og lokale arrangementer, og forsøg dig med at købe diverse ting. Efterhånden vil din erfaring gøre det nemmere for dig at forstå hvad dine instinkter siger, og på den måde lade dem guide dig, når du virkeligt betyder noget: eksempelvis i forbindelse med køb af en brugt bil. Tag meget gerne noter omkring hver handel, og forsøg at beskrive din mavefornemmelse i de forskellige handler, og hvorvidt det endte med at være en god handel eller ej.