Champagne er en fantastisk ting når man har noget der skal fejres ? og hvornår er der ikke noget at fejre? Livet er jo skønt ? i hvert fald når der er champagne på bordet! Så med den cirkulære logik kan vi bevæge os videre til problemstillingen: hvordan vælger man den helt rigtige flaske champagne? Hvordan ved du om aftenen bedst vil komplimenteres af en Dom Perignon eller du bør holde dig til Moet champagne?
De fleste køber den champagne de allerede kender, eller lytter til anbefalinger fra familie og venner. Andre køber hvad end der er på tilbud i supermarkedet eller bare den første og bedste flaske de kan finde. Disse taktikker fungerer da også okay ? men tænker du ikke, at der er en bedre måde?
Hvis du altid drikker det samme mærke champagne, så bliver du aldrig skuffet. Til gengæld løber du risikoen for at blive træt af den samme smag ? og det er ikke rigtigt meningen med en ting som champagne. At lytte til erfaringer fra andre er selvfølgelig udmærket, men du løber generelt stadig risikoen for at blive skuffet ? det er et gamble. Det samme er det at følge tilbudsavisen eller tage en tilfældig flaske.
Der er en anden måde at vælge sin champagne på, og det er ikke noget der kræver flere år på en kokkeskole at lære. Det første trick er, at spørge hvor druerne til champagnen kommer fra.
Der findes tre forskellige typer druer der bruges i produktionen af champagne. Chardonnay er en hvid drue, og Pinot Noir og Ponot Meunier begge sorte druer. Reelt findes der også andre druer, men langt størstedelen af alle champagner benytter en af disse tre.
Hvis du allerede er vinkender ved du, at forskellige druer har forskellige karakteristika og giver vin med forskellig smag. Det samme gør sig gældende med champagne. Producenterne kan blande de tre typer druer ind til de finder en kombination hvis smag de gerne vil bringe frem. Da der er tæt på uendeligt mange blandingsforhold, er der et kæmpe udvalg af forskellige champagner på markedet. Det er forskellene i blandingsforholdet mellem druetyperne der får én type champagne til at smage forskelligt fra en anden.
Den hvide drue beskrives ofte som havende en blomster-agtig smag, og et hint af citrus. Champagne der har en stor mængde Chardonnay er altså generelt lette og forfriskende, samt en anelse tørre.
Pinot Noir, en af de sorte druer, giver en vis kraft til smagen. Vinkendere vil associere smagen med rede frygter såsom jordbær.
Pinot Meunier er mindre brugt i champagne-produktionen, men er på vej frem. Den er mere hen af æbler og pærer i smagen, hvilket gør den let at drikke og knap så ?tung? som Pinot Noir.