Tre Vigtige Ting du er Nødt til at Forstå omkring Tilstandsrapporter

Man kan let have lyst til bare at stikke hovedet i jorden, når man står overfor, at skulle købe eller sælge et hjem. Det er ikke fordi man ikke har en aktiv interesse i at gøre det ordentligt: man står trods alt med den måske største handel man nogensinde kommer til at lave i sit liv. Hvis du køber et hjem, så skal du af med ufatteligt mange penge, og det får købet af din bil til at ligne et impulskøb i Brugsen. Står du overfor at sælge dit hjem, så bliver det pludseligt meget vigtigt at gøre det ordentligt: her nytter det ikke at være genert eller bange for at forhandle. Det her er ikke en ferietur til Thailand hvor du risikerer at betale 50 kr. for meget på det lokale marked, fordi du ikke lige var i humør til at presse sælgeren på prisen. Hvis du ikke virkeligt lægger kræfterne i, og forhandler alt det du overhovedet kan, så snakker vi flere hundrede tusinde kroner der flyver lige ud af vinduet. Det kan altså koste dig dyrt, ikke at gøre tingene ordentligt.

Et af de områder du virkeligt bør sætte dig ind i er tilstandsrapporten. Der er næsten altid en tilstandsrapport involveret i forbindelse med købet eller salget af en bolig. Det er teoretisk set ikke strengt nødvendigt: en sælger kan undlade at få udfærdiget en tilstandsrapport, og en køber kan vælge at købe baseret på deres egen vurdering af boligens tilstand. Det er bare ikke særligt smart, og det skyldes punkt nummer 1:

1. Tilstandsrapporten beskytter sælgeren

Mange tror at tilstandsrapporten primært er der, for at beskytte køberen. Køber ønsker selvfølgeligt et overblik over hvilken stand, det de overvejer at købe, er i, før de betaler penge for det. Men det er faktisk også i sælgerens interesse at få den udfærdiget. Tilstandsrapporter er nemlig nødvendige for, at sælgere kan tegne en ejerskifteforsikring. Uden en ejerskifteforsikring, så er sælgeren personligt ansvarlig, hvis der senere viser sig at være store problemer med den solgte bolig. Selv flere år efter man har solgt en bolig kan man altså pludseligt risikere, at skulle betale tusindvis af kroner for reparationer og lignende. Tilstandsrapporten beskytter altså også sælgeren.

2. Tilstandsrapporter er udfærdiget af professionelle

Der er nogle der har en illusion om, at en tilstandsrapport bare er en lægmands hurtige vurdering af, hvordan et hus ser ud på overfladen. Det er dog så langt fra sandheden, som man overhovedet kan komme. Tilstandsrapporter udfærdiges af bygningssagkyndige: det er altså professionelle mennesker, med en meget lang uddannelse og flere års erfaring med byggeri, der laver en grundig og detaljeret gennemgang af hjemmets tilstand.

3. Du kan altid spørge om hjælp

En tilstandsrapport er næsten altid skrevet i et let-forståeligt sprog, og de enkelte problemer gives en slags ?karakter? der gør det nemt at skabe sig et overblik. Har man nogen spørgsmål, så skal man dog aldrig være bange for, selv at tage fat i en byggesagkyndig og bede dem om at gennemgå rapporten sammen med én.