Vinduestyper: Sådan vælger du rigtigt

Der er flere ting, man skal forholde sig til, når man vælge vinduer. Skal du bygge nyt, renovere eller blot udskifte allerede eksisterende vinduer i din bolig? Så har du formodentligt opdaget, at du også skal tage stilling til, hvorvidt du ønsker dig trævinduer eller træ/alu vinduer. 

Valget af vinduestype kan sagtens være svært. Hvis du vil have vide mere om de forskellige vinduestyper, kan du læse videre her. Ved du allerede, hvad du leder efter, kan du også besøge Bedst og Billigst

Gode råd til valg af vinduer

Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, hvilke ønsker og behov vinduerne skal opfylde. Det kan være æstetikken, der afgør sagen for dig, eller måske lægger du mere vægt på praktik og vedligehold. Derudover er pris og budget også et vigtigt punkt at medregne. 

Det er en god idé at lade sig guide af en kombination af ovenstående punkter. Valget er naturligvis helt op til dig, og du vil altid bedst selv vide, hvad du vægter højest. 

For at give dig det bedst mulige beslutningsgrundlag, kommer her en oversigt over de to vinduestyper. 

Trævinduer

Det traditionelle valg er klart vinduesrammer af træ. Med trævinduer kan du eksempelvis få Dannebrogsvinduet eller vinduer med sprosser, som giver et meget klassisk look til huset. Med en træramme kan du naturligvis også vælge vinduer uden opdeling. 

En fordel ved trævinduet er den fine æstetik, som du får både ude- og indefra. 

Træ er et naturmateriale, og indeholder derfor fra naturens side fugt, som ledes ud til barken gennem små kanaler i viddet. Det er vigtigt, at fugten fra træet kan komme ud. Derfor anbefales det ikke at forsegle træet med en tættende maling eller olie. 

Hold dine trævinduer ved lige

Vind og vejr, både sol og regn, slider også på træet, og derfor er det en god idé at  vedligeholde det regelmæssigt. Det anbefales, at du benytter en behandling, som tillader træets fugt at slippe ud, men som samtidigt ikke lukker regn og slud ind i træet. 

En hovedregel er, at trævinduer skal gennemgås og efterses en gang om året. Her skal du holde øje med tegn på skader fra fugt eller udtørring. Som udgangspunkt kan nye trævinduer holde omkring fem år, før de har brug for behandling. 

Derudover er det en god idé også at vaske vinduerne, hver gang du pudser ruderne. 

Hvis du er bekymret for, at der er skader på vej i form af svamp eller råd, så kan du undersøge dette med en lille, spids skruetrækker. Stik skruetrækkeren ned i træet i rammen, hvis den synker mere end 1 til 3 mm. ned i træet, skal du overveje at skifte vinduerne. 

Trævinduer vil oftest være det billigste valg. Dog følger der også en del vedligeholdelse med, hvilket du skal tage med i dine overvejelser, når du køber nye vinduer.

Træ/alu vinduer

Vil du gerne undgå at bruge mere tid end højst nødvendigt på vedligeholdelse, bør du overveje vinduer i f.eks. træ-alu.

Denne vinduestype kombinerer træ og aluminium. Dvs. at den udvendige ramme er beklædt med en front af pulverlakeret aluminium, hvilket giver dig et vindue, der både er stilrent, nemt at vedligehold og som kan holde i rigtig mange år. 

Endnu en fordel ved aluminiumskanten er, at den er pæn at se på, samt at den ikke kræve meget mere end en afvaskning et par gange årligt. Dette kan du nemt klare, når du alligevel pudser ruderne. 

Til gengæld kan vinduer i træ/alu ofte koste lidt mere end andre typer af vinduer. På den anden side, slipper du for at skulle male og efterbehandle vinduerne, hvilket også sparer dig penge og tid i det lange løb.