5 væsentlige grunde til at du sover dårligt

Oplever du dårlig søvn eller besvær med at sove? Så er du ikke den eneste. Det er ret normalt, at man sjældent oplever søvnproblemer og søvnløshed, men nogle gange kan det blive et reelt problem. Læs med i artiklen for at finde ud af, hvorfor du sover dårligt.

Hvad er søvnproblemer?

Søvnproblemer er syptomer og gener, der er forbundet med søvn. Dårlig søvnkvalitet omfatter besvær med at falde i søvn, oplevelsen af mangel på sammenhængende søvn og for tidlig opvågning trods tilstrækkelig mulighed for at sove. Søvnproblemer er når du også sover kort (mindre end 6-7 timer) eller i for lang tid (mere end ni timer)

For neden er der givet et par årsager til, at du sover dårligt.

1. Rygning

Rygning er en meget væsentlig årsag til søvnløshed. Der er dog ikke fundet en helt klar årsag til, hvorfor tobaksrøg, er så skidt ved søvnen. Der er mange forskellige slags stoffer i tobak, bl.a. nikotin som påvirker søvnen. Rygning er i sig selv er også med til at give dig en kortere søvnlængde, flere søvnforstyrrelser eller en forværret søvnstruktur.
På nogle hjælper hypnose, meditation eller psykolog hjælp mod rygning.

2. Dårlig arbejdsplads

Et dårligt psykosocialt arbejdsmiljø giver flere søvnproblemer. Det kan være, at der stilles for høje krav til dig eller at arbejdet kræver en høj grad af opmærksomhed. Det kan også være, at dit arbejde foregår i et for højt tempo. Inden du skal i seng, kan det være at du tænker for meget over dit arbejde, og at få nået dine ting. Det er med til at give dig en dårlig søvn. Det kan også være, at du har så travlt med arbejdet, at du går i seng fór sent. Senere hen kan det ødelægge din døgnrytme. Og til sidst kan det gå hen og blive til stress. Oplever du stress syptomer bør du tage det seriøst.

3. Skiftearbejde

Har du skiftearbejde, og arbejder du om natten? Så påvirker det din søvn afsindig meget. Da du skal holde dig vågen om natten, sover du om dagen. Det er ret vanskeligt for de fleste at sove om dagen, også selvom man får hjælp til at sove fra f.eks. sovepiller til en sovemaske.

4. Indtagning af kaffe, alkohol eller energirig mad

Kostrelaterede søvnproblemer er ret nemme at gøre noget ved i forhold til andre årsager. Dette behøver overhovedet ikke en psykolog eller en hypnose – og det skal du være glad for.
Kaffe (som du nok ved) er en af de ting, du skal holde dig fra før du går i seng.
Koffeinholdig kaffe kan besvære indsovningen, så det tager længere tid at falde i søvn. Det kan også beskadige søvnen at drikke alkohol for sengetid. Alkohol nedsætter søvnkvaliteten – og det er fakta. Man får en mere urolig søvn, ofte intense drømme og få får mareridt.
Søvnlængden kan også forkortes med omkring 10 minutter, hvis du spiser store mængder fedt- eller energirig mad før sengetid.

5. Generet af lys, kulde eller varme

Fysiske rammer betyder meget, når det kommer til søvn. Fysiske rammer er i dette tilfælde støj, lys, temperatur og dine omgivelser.
Sover du for varmt bliver du påvirket mere end når du sover for koldt.
Lys og især fra computerskærme giver søvn problemer. Lys kan nemlig forskyde kroppens døgnrytme i forhold til det ydre døgn. Sover du på en ubehagelig seng eller en ubehagelig pude, bør du overveje at købe en ny. Forstyrrelser inden sengetid nedsætter også søvnkvaliteten.